Inicio Actualidad Per fi s'obre la llista de lectura per a batxillerat
España   Catalunia

Per fi s'obre la llista de lectura per a batxillerat

Els centres educatius podran escollir les obres a llegir

El passat mes de maig el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya anunciava que no hi haurà lectures obligatòries per a les PAU (Proves d'Accés a la Universitat) el 2025, i recentment ha emès noves orientacions per a la lectura guiada obligatòria a batxillerat, amb un enfocament més competencial en consonància amb la nova llei d'Educació (LOMLOE).

Així, a partir del curs vinent els alumnes hauran de llegir almenys dues obres completes en català i dues en castellà cada any, seleccionades pels mateixos centres educatius d'una llista orientativa de més de 100 obres proporcionada per Educació.

Un pas més cap a la llibertat de càtedra: els centres educatius podran escollir les lectures de batxillerat

Aquesta nova mesura, que ha estat rebuda amb satisfacció per molts docents després d'anys de queixes i dubtes, representa un canvi significatiu en la metodologia educativa. Anteriorment, cada promoció de batxillerat havia de llegir quatre obres específiques de literatura catalana i castellana, que eren les mateixes per a tots els estudiants del sistema. Ara, cada centre educatiu tindrà la llibertat de triar les lectures que consideri més adequades, sempre que pertanyin al patrimoni literari, definit com «aquelles obres i autors del passat que representen un llegat cultural, conformen la memòria col·lectiva i la tradició literària, i són fonamentals per a generacions literàries posteriors».

De l'Edat Mitjana a l'actualitat

En el primer curs de batxillerat, es llegiran i analitzaran obres des de l'Edat Mitjana fins al darrer quart del segle XIX. En el segon curs, l'enfocament serà en obres des del darrer quart del segle XIX fins al segle XXI. A més, els docents poden considerar el patrimoni literari del territori més proper, com autors locals, o relacionar les lectures amb el nom del centre si és el d'un autor/a.

L'objectiu és proporcionar una visió més competencial de la lectura, que permeti als estudiants relacionar diverses lectures amb diferents tòpics i temes literaris com l'amor, la natura o la ciutat, en comptes de centrar-se en proves memorístiques.

La llista orientativa d'obres inclou noms significatius del patrimoni literari tant en català com en castellà. Per a literatura catalana, destaquen autors com Ausiàs March, Jacint Verdaguer, Mercè Rodoreda i Salvador Espriu. En literatura castellana, figuren autors com Miguel de Cervantes, Gustavo Adolfo Bécquer, Federico García Lorca i Gabriel García Márquez.

Tanmateix, s'han inclòs propostes d'autors i autores i obres contemporànies del segle XXI. En poesia, destaquen veus com Rosa Chacel, Elisabeth Mulder i María Dolores Arana, les seleccions de les quals complementen les obres clàssiques recomanades. En prosa, la llista s'enriqueix amb veus contemporànies com la de Laura Esquivel, la novel·la de la qual Como agua para chocolate combina realisme màgic i crítica social, i títols com Mi hermana Elba i Los altillos de Brumal de Cristina Fernández Cubas, que explora allò fantàstic i psicològic. S'hi sumen també plomes emblemàtiques com les d'Ana María Matute o Eduardo Mendoza.

En català s'inclouen obres contemporànies de gran rellevància com la de Jesús Moncada amb El cafè de la granota, una novel·la que captura l'essència de la vida en un petit poble, i Josep M. Benet i Jornet amb Revolta de bruixes, un drama que aborda temes de poder i resistència. Aquestes addicions busquen apropar els estudiants a les veus i els problemes contemporanis, fomentant una comprensió crítica i reflexiva del present mitjançant la literatura.

Les PAU del 2025 avaluaran la competència lectora de l'alumnat amb fragments sorpresa d'obres clàssiques

Ara que ja no hi ha unes obres específiques d'obligada lectura per a tot l'alumnat, l'avaluació literària a les PAU es realitzarà mitjançant preguntes sobre temes, gèneres i recursos literaris, basades en fragments d'obres clàssiques que no tenen per què correspondre amb les lectures treballades a batxillerat. L'anàlisi d'aquests fragments permetrà avaluar el pensament crític i la comprensió lectora dels estudiants.

Això sí, els estudiants que triïn la literatura com a matèria optativa continuaran tenint una llista específica de lectures obligatòries. Aquesta nova mesura afectarà principalment els alumnes que el curs vinent inicien el seu últim any de batxillerat.

Font: Departament d’Educació

Sin Comentarios

Escribe un comentario

Tu correo electrónico no se publicará